Conversational interfaces in de gezondheidszorg
3 juni 2022 organiseerde het lectoraat Human Experience & Media Design van de Hogeschool Utrecht een symposium over Conversational Interfaces in de Gezondheidszorg. Mijn belangrijkste observaties.
Een eerlijk internet als online publieke ruimte
Steeds meer mensen willen een eerlijk internet als online publieke ruimte, maar hoe plaveien we de weg naar deze stip? Verslag vanaf de Public Spaces conferentie 2022.
De volgende stap in Conversational
Onze stelling: het potentieel van conversational technologie wordt te weinig benut. Terwijl er wel behoefte aan is, zowel vanuit gebruikersvoorkeuren als concurrentiedruk. Wij gaan in gesprek met leveranciers, organisaties en professionals om belemmeringen te achterhalen. Op weg naar conversational ...
Op reis naar je gedroomde toekomst
Wij ondersteunen ‘Retourtje Youtopia’, een ludiek digitaal product dat nadenken over de toekomst leuk maakt. Want wij gunnen Anabella Meijer een markt voor dromen over de toekomst, en we beseffen dat een gedroomde toekomst uit laten komen vraagt om een marktbenadering vandaag.
Schudden aan de zorgboom
Op 12 november weten we de winnaar van de Shakingtree Award 2021. De prijs voor iemand die op een positieve manier aandacht vraagt voor verbetering in de zorg. Edwin Lieftink en Bas Evers winnen de award niet, maar proberen wel vanuit maatschappelijke betrokkenheid zorg en gezondheid op te schudden.
Deep Fake Doppelgänger
Technologie moet zorgvuldig ontworpen en toegepast worden om van meerwaarde te zijn voor mensen. Het Open Data Institute maakt zich hier hard voor, net als wij. MERLINQ is daarom lid. Ik volgde de jaarlijkse ODI Summit en spotte een mooie showcase die aan het denken zet over digitale identiteit.
Hikos en hypotheses, op weg naar een droombedrijf
Hikos: een digitaal gesprek met een empathische arts die de tijd neemt. Ik stelde me voor dat deze zorginnovatie een klant van ons was. Hoe zouden we samen een werkend businessmodel vinden voor dit waardevolle initiatief? Hoe zouden we experimenteel en effectief de belangrijkste aannames toetsen?
Een innovatie van de leefstijlinterventie
De NZa vindt het niet opschieten met de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Niet zo gek, want de regeling kent veel belemmeringen. Wat als vertrouwde hulp bij gezond eten en voldoende bewegen gratis beschikbaar is voor elke Nederlander? Omdenken-exercitie met centrale rol voor het Voedingscentrum.
Gesprek over de toekomst naar een dieper niveau
Martijn Arets constateert dat de opkomst van platformen niet gebruikt wordt voor een bredere discussie over de toekomst van werk. Ik zie dat de opkomst van gezondheidstechnologie niet aangegrepen wordt voor een maatschappelijk debat over de toekomst van gezondheid. Hoe komen we tot diep gesprek?
Vooruit komen = dilemma's doorbreken
Wat heeft MERLINQ gemeen met Euripides? Liefde voor dilemma’s. Wil jij vooruit, als individu, groep of organisatie? Omarm dilemma’s, maak ze helder, en vertrouw erop dat een doorbraak mogelijk is.
De toekomst van economie als wetenschap
Ik las ‘What’s Wrong With Economics’, een oproep van Robert Skidelsky (historicus en econoom) aan al zijn economie-collega’s voor een nieuwe invulling van het wetenschappelijke vakgebied. De econoom van de toekomst modelleert minder en beseft dat economie onderdeel is van historie en politiek.
Een exploratie van conversational AI
De snelste manier om gevoel bij een technologie te krijgen is erover te praten. Dat geldt ook voor ‘Conversational AI’. Anna en Edo interviewden mensen met conversational projecten in hun portfolio. Wat is conversational AI en conversation design? Waar liggen aandachtspunten en wat is de meerwaarde?
Op ontdekking naar onze missie
We groeien - letterlijk en figuurlijk. We begrijpen steeds beter wat ons drijft en wat we als MERLINQ willen zijn. Na een mooie teamsessie viel alles op z’n plaats. Met een scherp verwoorde missie en een passende tagline als resultaat: MERLINQ, ondernemend ontdekken. Een kijkje in onze keuken.
Utrechtse digibeteraars: Quodari
In de reeks ‘Utrechtse digibeteraars’ introduceert MERLINQ mensen en organisaties uit de regio Utrecht die met zorgvuldig toegepaste technologie het verschil willen maken in het leven van mensen. Deze keer: Paul Pennarts van Quodari.
Utrechtse digibeteraars: Quinten van Furhat Robotics
In de reeks ‘Utrechtse digibeteraars’ introduceert MERLINQ mensen en organisaties uit de regio Utrecht die met zorgvuldig toegepaste technologie het verschil willen maken in het leven van mensen. Deze keer: Quinten Stekelenburg van sociale-robot-platform Furhat Robotics.
Zeven kaders voor toekomstbestendige zorg in Nederland
Ik las bijna 300 openbare reacties op de internetconsultatie ‘Zorg voor de Toekomst’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op basis van alle inzendingen kom ik tot 7 kaders om de zorg in Nederland echt toekomstbestendig te maken en daarover een goed gezamenlijk gesprek te voeren.
Innoveren? Kies onderzoekende ondernemer en ondernemende onderzoekers
Ik geniet van het oplossen van business-puzzels: vernieuwing verkennen en realiseren waarmee bedrijven op langere termijn overleven. Het oplossen van innovatieve bedrijfsvraagstukken werkt het beste met een onderzoekende ondernemer in een team met ondernemende onderzoekers. Wat bedoel ik daarmee?
Utrechtse digibeteraars: Buro Meinders
In de reeks ‘Utrechtse digibeteraars’ introduceert MERLINQ mensen en organisaties uit de regio Utrecht die met zorgvuldig toegepaste technologie het verschil willen maken in het leven van mensen. Deze keer: Buro Meinders.
Nieuwe MERLINQ'er Stella over Conversation Design
Onze nieuwe MERLINQ-collega Stella Punselie stelt zich voor. Zij start met veel plezier als junior conversation designer en biedt alvast een kijkje in de wereld van conversational AI.