Schudden aan de zorgboom
Op 12 november weten we de winnaar van de Shakingtree Award 2021. De prijs voor iemand die op een positieve manier aandacht vraagt voor verbetering in de zorg. Edwin Lieftink en Bas Evers winnen de award niet, maar proberen wel vanuit maatschappelijke betrokkenheid zorg en gezondheid op te schudden.
Deep Fake Doppelgänger
Technologie moet zorgvuldig ontworpen en toegepast worden om van meerwaarde te zijn voor mensen. Het Open Data Institute maakt zich hier hard voor, net als wij. MERLINQ is daarom lid. Ik volgde de jaarlijkse ODI Summit en spotte een mooie showcase die aan het denken zet over digitale identiteit.
Hikos en hypotheses, op weg naar een droombedrijf
Hikos: een digitaal gesprek met een empathische arts die de tijd neemt. Ik stelde me voor dat deze zorginnovatie een klant van ons was. Hoe zouden we samen een werkend businessmodel vinden voor dit waardevolle initiatief? Hoe zouden we experimenteel en effectief de belangrijkste aannames toetsen?
Een innovatie van de leefstijlinterventie
De NZa vindt het niet opschieten met de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Niet zo gek, want de regeling kent veel belemmeringen. Wat als vertrouwde hulp bij gezond eten en voldoende bewegen gratis beschikbaar is voor elke Nederlander? Omdenken-exercitie met centrale rol voor het Voedingscentrum.
Gesprek over de toekomst naar een dieper niveau
Martijn Arets constateert dat de opkomst van platformen niet gebruikt wordt voor een bredere discussie over de toekomst van werk. Ik zie dat de opkomst van gezondheidstechnologie niet aangegrepen wordt voor een maatschappelijk debat over de toekomst van gezondheid. Hoe komen we tot diep gesprek?
Vooruit komen = dilemma's doorbreken
Wat heeft MERLINQ gemeen met Euripides? Liefde voor dilemma’s. Wil jij vooruit, als individu, groep of organisatie? Omarm dilemma’s, maak ze helder, en vertrouw erop dat een doorbraak mogelijk is.
De toekomst van economie als wetenschap
Ik las ‘What’s Wrong With Economics’, een oproep van Robert Skidelsky (historicus en econoom) aan al zijn economie-collega’s voor een nieuwe invulling van het wetenschappelijke vakgebied. De econoom van de toekomst modelleert minder en beseft dat economie onderdeel is van historie en politiek.
Een exploratie van conversational AI
De snelste manier om gevoel bij een technologie te krijgen is erover te praten. Dat geldt ook voor ‘Conversational AI’. Anna en Edo interviewden mensen met conversational projecten in hun portfolio. Wat is conversational AI en conversation design? Waar liggen aandachtspunten en wat is de meerwaarde?
Op ontdekking naar onze missie
We groeien - letterlijk en figuurlijk. We begrijpen steeds beter wat ons drijft en wat we als MERLINQ willen zijn. Na een mooie teamsessie viel alles op z’n plaats. Met een scherp verwoorde missie en een passende tagline als resultaat: MERLINQ, ondernemend ontdekken. Een kijkje in onze keuken.
Utrechtse digibeteraars: Quodari
In de reeks ‘Utrechtse digibeteraars’ introduceert MERLINQ mensen en organisaties uit de regio Utrecht die met zorgvuldig toegepaste technologie het verschil willen maken in het leven van mensen. Deze keer: Paul Pennarts van Quodari.
Utrechtse digibeteraars: Quinten van Furhat Robotics
In de reeks ‘Utrechtse digibeteraars’ introduceert MERLINQ mensen en organisaties uit de regio Utrecht die met zorgvuldig toegepaste technologie het verschil willen maken in het leven van mensen. Deze keer: Quinten Stekelenburg van sociale-robot-platform Furhat Robotics.
Zeven kaders voor toekomstbestendige zorg in Nederland
Ik las bijna 300 openbare reacties op de internetconsultatie ‘Zorg voor de Toekomst’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op basis van alle inzendingen kom ik tot 7 kaders om de zorg in Nederland echt toekomstbestendig te maken en daarover een goed gezamenlijk gesprek te voeren.
Innoveren? Kies onderzoekende ondernemer en ondernemende onderzoekers
Ik geniet van het oplossen van business-puzzels: vernieuwing verkennen en realiseren waarmee bedrijven op langere termijn overleven. Het oplossen van innovatieve bedrijfsvraagstukken werkt het beste met een onderzoekende ondernemer in een team met ondernemende onderzoekers. Wat bedoel ik daarmee?
Utrechtse digibeteraars: Buro Meinders
In de reeks ‘Utrechtse digibeteraars’ introduceert MERLINQ mensen en organisaties uit de regio Utrecht die met zorgvuldig toegepaste technologie het verschil willen maken in het leven van mensen. Deze keer: Buro Meinders.
Nieuwe MERLINQ'er Stella over Conversation Design
Onze nieuwe MERLINQ-collega Stella Punselie stelt zich voor. Zij start met veel plezier als junior conversation designer en biedt alvast een kijkje in de wereld van conversational AI.
Digibeteraars: Daniel Kapitan
Daniel Kapitan is een inspirerende combinatie van ondernemer en denker. Zijn jarenlange ervaring maakt hem een onmiskenbare expert op het gebied van toegepaste Data Science, en zijn abstractievermogen maakt dat hij de diepten van zijn vakgebied kan doorzien. Dit interview zit packed met informatie.
Waarom Business Intelligence en Data management een pragmatische stap zijn richting de wereld van morgen
Op het eerste gezicht zijn BI en Data management niet bepaald de meest idealistische technologieën. Deze blog legt uit hoe ze bijdragen aan de wereld van morgen.
Alternatieven voor big tech vragen om visie en lef
Op 3 maart volgde ik met belangstelling het Digitaliseringsdebat: een online verkiezingsdebat rondom digitalisering met zes ‘mainstream’ partijen. Het riep gemengde gevoelens op. Aan de hand van een voorbeeld uit mijn privéleven leg ik uit waar de schoen wringt.
Utrechtse digibeteraars: Ontola.io
In de reeks ‘Utrechtse digibeteraars’ introduceert MERLINQ mensen en organisaties uit de regio Utrecht die met zorgvuldig toegepaste technologie het verschil willen maken in het leven van mensen. Deze keer: Ontola.io.