MERLINQ
MERLINQ
talent voor vernieuwen

zorginnovatie

Blog categorized as zorginnovatie

European Health Data Space: de spanning tussen privacy en gezondheid
Bart de Witte, strijder voor gelijke gezondheidskansen voor iedereen, organiseerde in 2022 een conferentie over kansen en bedreigingen van de European Health Data Space. Mijn afdronk: door de eenzijdige focus op privacy, dreigt het grondrecht op gezondheid buiten beeld te raken.
Zorginnovatie, de hackathon voorbij
Hackathons zijn leuk, maar leveren weinig proposities op met impact. Niet gek, want van creativiteit een wedstrijd maken, maakt mensen minder creatief. En een idee met impact heeft ook een businessmodel nodig. Beperk zorginnovatie dus niet tot hackathons, en leg de focus op duurzaam verdienmodel.
Schudden aan de zorgboom
Op 12 november weten we de winnaar van de Shakingtree Award 2021. De prijs voor iemand die op een positieve manier aandacht vraagt voor verbetering in de zorg. Edwin Lieftink en Bas Evers winnen de award niet, maar proberen wel vanuit maatschappelijke betrokkenheid zorg en gezondheid op te schudden.
Hikos en hypotheses, op weg naar een droombedrijf
Hikos: een digitaal gesprek met een empathische arts die de tijd neemt. Ik stelde me voor dat deze zorginnovatie een klant van ons was. Hoe zouden we samen een werkend businessmodel vinden voor dit waardevolle initiatief? Hoe zouden we experimenteel en effectief de belangrijkste aannames toetsen?
Een innovatie van de leefstijlinterventie
De NZa vindt het niet opschieten met de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Niet zo gek, want de regeling kent veel belemmeringen. Wat als vertrouwde hulp bij gezond eten en voldoende bewegen gratis beschikbaar is voor elke Nederlander? Omdenken-exercitie met centrale rol voor het Voedingscentrum.
Gesprek over de toekomst naar een dieper niveau
Martijn Arets constateert dat de opkomst van platformen niet gebruikt wordt voor een bredere discussie over de toekomst van werk. Ik zie dat de opkomst van gezondheidstechnologie niet aangegrepen wordt voor een maatschappelijk debat over de toekomst van gezondheid. Hoe komen we tot diep gesprek?
Zeven kaders voor toekomstbestendige zorg in Nederland
Ik las bijna 300 openbare reacties op de internetconsultatie ‘Zorg voor de Toekomst’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op basis van alle inzendingen kom ik tot 7 kaders om de zorg in Nederland echt toekomstbestendig te maken en daarover een goed gezamenlijk gesprek te voeren.