Innoveren? Kies onderzoekende ondernemer en ondernemende onderzoekers

03.05.21 15:07 Reactie(s) Door Klaas Punselie

Ik geniet van het oplossen van business-puzzels: vernieuwing verkennen en realiseren waarmee bedrijven op langere termijn floreren. Ik kom er steeds meer achter dat het oplossen van innovatieve bedrijfsvraagstukken het beste werkt met een onderzoekende ondernemer in een team met ondernemende onderzoekers. 
Toen ik MERLINQ begon zette ik er ‘software + strategie’ achter. Logisch vanuit mijn bedrijfskundige informatica achtergrond die zich heeft ontwikkeld tot strategie consulting. Ik kan vanuit theorie én praktijk, strategie en software goed op elkaar laten aansluiten. 


De laatste jaren begin ik een andere invulling te geven aan ‘software + strategie’. Voor de meest interessante klanten die ik bedien, is het namelijk nog zoeken naar de juiste strategie en is de plek die software daarin heeft niet op voorhand duidelijk.


Ik draag graag bij aan het oplossen van betekenisvolle business-puzzels. Uit te vinden wat de grootste kansen zijn voor groei, terwijl de grootste risico’s zo snel mogelijk weggenomen worden. Waarbij snel leren voorop staat en waarbij ik als onderzoekende ondernemer het credo “show, don’t tell” hanteer.


Onze collega’s van Strategyzer maken onderscheid tussen R&D en Business R&D die naast elkaar bestaan en beide nodig zijn. Traditionele research & development draait om nieuwe technologie. Natuurlijk is dat een goede pijler voor overleven en groeien.


Maar minstens zo belangrijk - of misschien nog wel belangrijker - is innoveren met het businessmodel. Dat lukt niet door alleen met technologie te experimenteren. Bedrijven die willen blijven bloeien moeten ook tijdig andere waardeproposities ontdekken met mogelijk andere onderliggende businessmodellen.


Inmiddels heb ik steeds scherper aan welke voorwaarden een vernieuwingsinitiatief moet voldoen om echt te werken. Namelijk een slim samengesteld kernteam dat in een efficiënt proces op volle snelheid kansen benut (tractie ontwikkelt) en risico’s vlot elimineert. 


Zulke succesvolle business R&D vereist het combineren van twee rollen: de ondernemende onderzoeker met analytisch-creatief vermogen en de onderzoekende ondernemer die zoekt naar iets wat echt werkt en schaalbaar is, en bereid is daarbij risico te lopen. 


Mijn ideale vernieuwingsteam is een kleine, hechte groep met vernieuwing als vak. Aan het hoofd staat één persoon die in de kern een ondernemer is, en daarbij een onderzoekende drive heeft. De andere teamleden zijn in de kern onderzoeker, met sterke creatieve en analytische vaardigheden. Ze zijn van nature zo gedreven door nieuwsgierigheid dat ze zich - op zoek naar antwoorden - als vanzelf ondernemend opstellen.


Met mijzelf als onderzoekende ondernemer probeer ik de business-puzzel te leggen voor en met MERLINQ, in een mooi team met ondernemende onderzoekers. En ik help mijn klanten met hun business R&D.


Toen ik dit zo opschreef dacht ik: ‘software + strategie’ - het klopt nog steeds en tegelijkertijd is het zoveel meer. Misschien is ‘business innovators’ of ‘business R&D’ inmiddels passender. Hoe klinkt dat voor jou? Suggesties voor een pakkende Nederlandstalige variant zijn ook welkom. 


Doe een suggestie
Deel -