Op ontdekking naar onze missie

12.07.21 11:37 Reactie(s) Door Klaas Punselie

We groeien - letterlijk en figuurlijk. We begrijpen steeds beter wat ons drijft en wat we als MERLINQ willen zijn. Na een mooie teamsessie viel alles op z’n plaats. Met een scherp verwoorde missie en een passende tagline als resultaat. Perfect voor nu, maar niet voor altijd. Ook onze purpose mag in beweging blijven.


Op het briefpapier van MERLINQ prijkt al bijna vijf jaar de tagline ‘software + strategie’. Op dat moment een goede weerspiegeling van de kennis en kwaliteiten van mij als founder. En ook de juiste volgorde: vanuit verbeteren van software naar adviseren over een betere plek van de software in de bedrijfsstrategie.


Toen MERLINQ begon te groeien hebben we de volgorde van de twee woorden op onze site omgedraaid. Omdat we meer en meer projecten gingen doen waarin de software niet langer het doel was, maar een middel om business experimenten mee te doen. Sowieso moet software volgend zijn op strategie. En we zetten er ‘met impact’ achter, want we kiezen bewust voor klanten met een maatschappelijke missie.


De missie scherper verwoord

Nu MERLINQ wéér wat groter is hebben we een teamsessie gehouden over onze missie, onze ‘waarom’. Met als uitkomst een heldere missie en een hele andere tagline, waaruit zowel ‘software’ als ‘strategie’ verdwenen is. Toen we met elkaar de diepte opzochten over wat ons drijft, met wie we willen werken en hoe, sprongen deze gedeelde beelden er meteen uit:

Ontdekkingsreizigers

Wij zijn ontdekkingsreizigers met een ondernemende instelling, een nieuwsgierige inslag en een fascinatie voor technologie. We zijn het beste in het ontwikkelen van producten en diensten via Problem/Solution Fit naar Product/Market Fit. Opschalen laten we graag aan vertrouwde anderen over.

Sociale techno-optimisten

We zijn optimistisch over de mogelijkheden die technologie biedt om maatschappelijke problemen op te lossen. Die potentie is wat ons betreft het grootst waar technologie individuen de kans biedt meer in hun kracht te staan. Hoe meer mensen tot zelfontplooiing komen, hoe sterker de samenleving wordt. 


Tegelijkertijd zijn we niet naïef over de bedreigingen die technologie net zo goed met zich meebrengt, bijvoorbeeld wanneer ze niet zorgvuldig wordt toegepast of wanneer ze in exclusieve handen is van organisaties met een eigen agenda.

Ondernemende aanpakkers

Wij geloven - ook voor maatschappelijke initiatieven - in de zakelijke insteek. Ook samenleving-versterkende producten en diensten hebben een gezond verdienmodel nodig. Teveel goed bedoelde initiatieven stranden zodra de weldoener zich terugtrekt. Wij kijken altijd naar bedrijfsmatige duurzaamheid: hoe kan een oplossing zo snel mogelijk winstgevend worden om vanuit een gezonde basis flexibel door te kunnen blijven ontwikkelen? Alleen zo kunnen we impact op de lange termijn garanderen.


Aan het eind van de sessie floepte onze nieuwe missie er in één keer uit: “Ondernemend ontdekken van duurzame manieren waarop individuen meer in hun kracht kunnen staan en de samenleving sterker wordt.” Dat is wat we doen en waarin we verder willen groeien. Hoe? Door projecten te ontwikkelen waarin abstracte idealen geconcretiseerd worden in pragmatische experimenten.


Nieuwe tagline, zonder 'software'

Na de perfecte verwoording van onze missie kwam er niet direct een nieuwe tagline op. Die wilden we wel, want hoewel software nog steeds een pijler is in onze oplossingen, beschouwen we dat steeds meer als een gegeven en hoeft het niet in een tagline.


We hebben nog even overwogen om zonder tagline verder te gaan. Maar na een nachtje slapen was-ie er ineens alsnog: ‘ondernemend ontdekken’. 


Voor nu de perfecte verwoording. Ook op een nerdy niveau. Twee O’s die net zo rond zijn als ons logo, de Enso. Een werkwoord, want business r&d is werk in uitvoering: we zijn bezig, we zijn onderweg, we zijn dynamisch. En deze tagline ademt ook dat we open staan, dat we je uitnodigen om mee te doen. 


Waar hadden we die twee O’s trouwens eerder gezien, dachten we later? Aha, begin mei publiceerde ik nog een blogpost met de titel ‘Innoveren? Kies onderzoekende ondernemer en ondernemende onderzoekers’. De cirkel is rond.
Deel -