Wat de beurskoersgekte rondom GameStop ons vertelt over het internet

01.02.21 15:55 Reactie(s) Door Edo Labrujere

GameStop laat kraakhelder zien waarom de wereld toe is aan een beter internet waarin identiteit, privacy en transparantie ingebakken zijn in de infrastructuur. Dit bepleit onze collega Edo naar aanleiding van zijn eigen ervaringen.


Aandelen GameStop


Het aandeel in GameStop is in 10 dagen tijd met 800% gestegen. De cijfers stonden al langer in het groen, maar de katalysator was het social media platform Reddit.  Hierop werden voornamelijk zeer jonge investeerders (mijzelf incluis) opgehyped voor het aandeel omdat er bekend werd dat investeringsmaatschappij Melvin Capital enorme short posities open hadden staan; een positie die ze niet wilden sluiten in de verwachting dat de koers weer omlaag zou gaan. 

Deze positie wordt zeer nadelig op het moment dat een aandeel in prijs stijgt; vaak met als gevolg dat de short-houder hem moet sluiten met grote verliezen (een zogenoemde short squeeze)


Wat begon als een meme veranderde razendsnel in een metaforische strijd tussen de kleine man en het grootkapitaal. Miljoenen puisterige Davidjes die YOLO een paar duizenden euro ertegenaan gooiden tegen een Goliath met rugdekking van een miljardenpartij. 

Met het aandeel op 320$ en de short positie van Melvin Capital nog steeds niet gesloten is de huidige situatie er eentje van een enorme spanning. 


De strijd is dus nog niet gestreden, maar wat mij betreft is de grootste winst al behaald. Deze situatie vertelt ons namelijk enorm veel over niet alleen het financiële systeem, maar ook de kracht van het internet, en de zwakke plekken die er nog inzitten.


De kracht van het internet, en hoe Melvin Capital die heeft geprobeerd te ondermijnen

Tim Berners Lee had een visie voor het internet als een plek waar iedereen toegang heeft tot de beste informatie en verbonden met elkaar was. 


Op een bepaalde manier bewijst dit fenomeen dat dat is gerealiseerd. Informatie over de financiële markt wordt gedeeld en opgepakt door voor zichzelf denkende individuen die daar autonome beslissingen over kunnen maken en met elkaar communiceren. Wat je ook persoonlijk van het sentiment mag vinden, de eigenschap van het internet die Tim Berners Lee voor ogen had, is de reden dat dit tot stand kon komen.

 

Aan de andere kant, heeft Melvin Capital al-dan-niet meerdere acties uitgevoerd die deze kracht inherent aan het internet bedreigen. (Bind me hier niet op vast, ik ga geen beschuldigingen uiten, zelfs hypothetisch voldoet het voor de purpose van deze blog-post, bronnen zijn toegevoegd om je een eigen oordeel te laten vormen mocht je hier willen induiken). Ik noem er 3:


1. Het gebruiken van bots om de aandacht af te leiden van deze hype (bron)

2. Het opkopen van handels-informatie van particuliere investeerdersom een oneerlijk voordeel te proberen te bereiken (bron)

3. Het beperken van handel in GameStop-aandelen op handelsplatform Robinhood (bron)


Deze (veronderstelde) acties lijken erop gericht te zijn twijfel en angst te zaaien onder de particuliere investeerders, ofwel de regels van het spel te breken. Ze maken gebruik van een aantal zwakke plekken in het internet. 


Eerder genoemde Tim ziet deze zwakke plekken al langer en geeft aan dat het internet op de schop moet. Welke zwakke plekken hebben we het dan eigenlijk over? En belangrijker, welke oplossingen bestaan er al voor?


De zwakke plekken in het internet en de oplossingen die er al voor zijn

De 3 eerder genoemde acties leggen 3 corresponderende zwakke plekken in het internet bloot:

Namelijk identiteit, privacy, en afhankelijkheid van (gecentraliseerde) platformen

Identiteit

Hoe weet je of iemand een echt persoon is? Een bot kan zich voordoen als een mens op een forum. Dit kan heel ver gaan. Met de komst van deep fakes is het een mogelijkheid om deze neppe digitale identiteit uit te breiden met een visuele representatie die niet van echt te onderscheiden is.


De reden dat een partij dit zou willen doen is simpel: om kracht bij te zetten aan foute informatie. Een bot die zich voordoet als 1000 mensen, kan op internet overkomen als een gedreven groep mensen, die allemaal dezelfde opvattingen hebben.


Er is maar 1 oplossing hiervoor, namelijk om mensen om binnen de digitale ruimte een identiteit te geven, en te garanderen dat mensen niet meerdere identiteiten kunnen vastleggen. Dit verdient eigenlijk een hele blogpost op zichzelf, die we al hebben geschreven: zie hier.


Privacy

Op het handelsplatform RobinHood, worden de persoonsgegevens van particuliere investeerders verkocht aan investeringsmaatschappijen zodat deze partijen een voordeel kunnen bemachtigen. 


Dit is een belangrijk probleem van internet. We maken gebruik van infrastructuur maar zijn afhankelijk van de integriteit van de leverancier van deze infrastructuur om goed met onze data om te gaan. Hoe kan je je persoonsgegevens in eigen beheer houden als de infrastructuur van internet niet in jouw beheer is?


Gebruikers moeten weer in controle staan van hun persoonlijke data en inzichtelijk hebben met wie ze deze kunnen delen. Dit wordt een mogelijkheid op het moment dat we gebruik gaan maken van zogenoemde data pods. Servers (voor de hardcore privacy-wappies: mogelijk in eigen beheer); die jouw data bevatten en delen onder jouw voorwaarden. Lees in onze blog hier meer over. 


Afhankelijkheid van gecentraliseerde platformen

Wanneer een trading platform bepaalde aandelen stopzet houdt het zich niet aan haar eigen regels. Zelfs als er een rechtszaak gaat komen; verdwijnt de mogelijkheid dat dit weer gebeurt niet. Sterker nog, we hebben het al vrij vaak eerder gezien: Facebook die verkiezingsuitkomsten manipuleert, LinkedIn die censuur toepast, of Thuisbezorgd die restaurants uitknijpt.


Er is behoefte aan transparante groundrules, in code afgevangenin de platformen waar we gebruik van willen maken. Deze code moet vervolgens inzichtelijk en begrijpbaar gemaakt kunnen worden aan de gebruiker.


Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld door gebruik te maken van de blockchain. Deze (zeg maar gerust revolutionaire) technologie uit 2009 is voor iedereen toegankelijke code, die in een gedecentraliseerd netwerk van computers een algemene en transparante waarheid kan realiseren. Zonder dat hier door welke enkele partij dan ook, veranderingen in uitgevoerd kunnen worden. De bedenker of bedenkers van de technologie hebben de technologie zelfs anoniem gepubliceerd, vermoedelijk om af te vangen dat hun persoonlijke levens invloed zouden kunnen hebben op de levensloop van de techniek.

Deze technologie kan vertaald worden naar allerlei applicaties. Zo is er een ‘oncensureerbaar’ social media platform ontwikkeld (Minds), evenals trading platforms (bijv. Waves), en een Uber-alternatief (La-Zooz). De blockchain hoeft niet beperkt te worden tot een financieel systeem zoals Bitcoin. Alles wat bestaat uit entiteiten die data uitwisselen kan op deze manier geprogrammeerd worden.


Conclusie

De bovenstaande oplossingen voor identiteit, privacy en transparantie samengevoegd maken een killer combination waarin bijvoorbeeld: 
De macht over en controle op ons leven vanuit Big Tech vermindert.
Er geen catfishes meer bestaan. 
En particuliere investeerders een eerlijke kans hebben in de aandelenhandel.

Genoeg te doen dus. Als je geïnteresseerd bent naar aanleiding van deze blog, kun je een van de volgende opties overwegen:

  • Kom met ons werken aan een betere wereld. Stuur me een mailtje met wie je bent en waar je naartoe gaat. Wie weet heeft MERLINQ een project dat bij jou past, en anders blijven wij op de uitkijk voor je. (Fan- en haatmail zijn uiteraard ook welkom)
Mail Edo
Deel -