Next level conversational

13.11.20 23:16 Reactie(s) Door Bas Evers

Hoe mooi zou het zijn om elke dag een tip te krijgen van een slimme digitale assistent die jou echt begrijpt? Drie punten waarop de digitale dialoog moet verbeteren voordat we dat punt bereiken.


In de MERLINQ-bibliotheek staat ‘Tiny Habits’ van BJ Fogg. Fogg weet als geen ander hoe moeilijk het is om jezelf nieuw gedrag aan te leren - ook al ben je nog zo gemotiveerd. Kern van zijn aanpak is om iets wat je anders wil doen, te koppelen aan een bestaande dagelijkse routine. En de verandering zo klein te maken dat je elke keer een succeservaring hebt. 


Ik vraag me al jaren af hoe mijn leven zou verbeteren als mijn ‘tiny habit’ een dagelijks kort gesprek was met een persoonlijke digitale assistent. Dat mobieltje heb ik toch al elke ochtend in mijn hand. Wat als ik hardop aan dat apparaat zou vragen: “Wat maakt vandaag een fijne dag?”


Zo’n slimme assistent bestaat nog niet. Zeker niet voor het Nederlandse taalgebied. Om het over de dingen des levens te kunnen hebben met een machine, moet de digitale dialoog op drie cruciale punten beter worden.


Om te beginnen moet er een echt gesprek ontstaan waarin ik me als mens gehoord, gezien en begrepen voel. Een computer moet mijn vertrouwen verdienen voordat ik er intiem mee wil worden. En dat vertrouwen ontstaat in de conversatie zelf: de toon, de bewoordingen, doorvragen totdat duidelijk is wat ik bedoel. 


Ten tweede: stel dat ik elke dag in gesprek ga met een behulpzame machine, dan moeten mijn geheimen er wel veilig zijn. In de prachtige film ‘Her’ heeft de hoofdpersoon daar geen twijfels over. Ook in de aflevering ‘Bowi Home Device’ van de VPRO-serie ‘De toekomst is fantastisch’ is het gezin al lang over de schroom heen. Maar zover zijn we nog niet. Anno 2020 kun je in het Nederlands alleen enigszins in gesprek met een apparaat uit het Google-ecosysteem. En wie weet in hoeverre Google echt te vertrouwen is? 


Het derde en laatste punt gaat over het moment waarop je er met de machine niet uit komt. Ik geloof er heilig in dat mens en machine elkaar kunnen versterken. Tegelijkertijd ben ik me er zeer van bewust dat in sommige situaties mens-tot-mens contact de beste en enige optie is. Hoe zorgen we ervoor dat een mens-tot-machine gesprek, soepel overgepakt kan worden door een medemens?
Tijd voor een goed gesprek over “kwalitatieve conversational”.

Praat jij mee?
Deel -