Brug tussen business en IT, nu meer dan ooit

02.12.20 18:09 Reactie(s) Door Klaas Punselie

Bedrijfskundige informatica is een mooi vak en onontbeerlijk in deze tijden. Waarom kom ik zo weinig vakgenoten tegen?
Toen ik in 1988 bedrijfskundige informatica ging studeren, was het al duidelijk dat er meer en meer behoefte ontstond aan mensen die de brug kunnen slaan tussen business en IT. En ik ontdekte dat het een vak apart is. 

30 jaar verder (au) zijn we in een informatiesamenleving terecht gekomen en is informatietechnologie overal aanwezig in onze maatschappij, maar kom ik nog steeds weinig bedrijfskundige informatici tegen.

Komt dat doordat er uiteindelijk toch niet zoveel behoefte bleek aan die brugfunctie? Ik betwijfel het. Sterker nog, ik durf de stelling wel aan dat nog steeds veel IT-projecten (met name de vernieuwende) niet voldoende renderen door een gebrekkige invulling van die brugfunctie.


De behoefte lijkt mij alleen maar groter te worden door de toenemende complexiteit in IT-projecten met conversational AI, big data, etc., waarbij het er toch telkens om gaat om de techniek in te zetten voor bedrijfsresultaat en klantbelang. Het valt niet mee om al die specialismen met elkaar te verbinden tot een werkende oplossing met een echt positieve return on investment.

Echt de brug slaan tussen business en IT, dat is wat ik met MERLINQ nog meer wil gaan doen. Op strategisch niveau kansen pakken met de wisselwerking tussen technologie en business, op tactisch niveau de juiste programma’s inrichten, en op operationeel niveau de betrokkenen productief met elkaar verbinden.


Bron afbeelding: Chris Darling (Flickr, CC)
Deel -