Beren en de paradox van kans en risico

30.10.20 18:44 Reactie(s) Door Klaas Punselie

Als ondernemend adviseur ga ik achter kansen aan. Ik laat me niet leiden door angst voor risico’s. Paradoxaal genoeg is, om de echte grote kansen te kunnen verzilveren, het grootste risico het beste richtsnoer.

Afbeelding: JanetandPhil (Flickr), CC. https://www.flickr.com/photos/dharma_for_one/45417614711/

Privé en zakelijk zoek ik het avontuur. Ik houd ervan om op weg te gaan. Ook als de eindbestemming nog onbekend is. Juist als de eindbestemming onbekend is, eigenlijk. Ik ga op reis, in de wetenschap dat er ergens een beloning ligt, en onderweg wil ik uitgedaagd worden.


Mijn avontuurlijke aard maakt me een geschikte ondernemer. Ik ga uit van opties. Ik geniet van het verkennen van kansen en mogelijkheden. En ik kies er bewust voor om dingen te doen waar grote risico’s bij komen kijken. Over de meest interessante kansen is namelijk veel onbekend. En als er weinig risico bij was, had een ander de voorzet wel ingekopt.


Op reis zijn er altijd beren op de weg. Voor mensen die minder ondernemend ingesteld zijn is het makkelijk om ze van een afstand te benoemen. Iemand met angst voor beren gaat niet op avontuur naar een bos waar ze achter elke boom verstopt kunnen zitten. Angst verlamt. Ik trek alvast het bos in en negeer eventjes het risico dat er een beer op mijn pad zal komen.


Tegelijkertijd besef ik steeds beter dat je de beren ‘along the way’ niet kunt blijven wegdenken. Als je een onbekend bos in gaat zullen er altijd een paar beren zijn en die zijn ook echt gevaarlijk. Hoe eerder je ze in de ogen kunt kijken en tam kunt maken, des te beter. Dan begint je reis pas echt.


Gelukkig zijn er routekaarten die mij vertellen welke beer het grootste risico vormt. Die grootste beer tackel ik als eerste. Incrementeel ontwikkelen en lean start-up zijn hiervoor - letterlijk en figuurlijk - mijn bagage. Deze methodieken in mijn koffer maken het mogelijk om kansen te realiseren, juist door het risico centraal te stellen. Dat klinkt als een tegenstelling, maar is het niet. Beren op de weg zullen er altijd zijn. Als je leert om ze slim te tackelen, blijken ze lang niet allemaal even groot en onoverwinnelijk.


Ten slotte: in elk bos is er één beer die het langst verstopt weet te blijven. En dat is de gebruiker die je met jouw product of dienst in een bepaalde emotionele toestand wil brengen. In projecten met impact is dat het einddoel én het allergrootste risico, want er is geen eenduidig werkingsmechanisme voor. Je moet telkens bewijzen hoe je de beer een nieuw trucje aanleert waar hij een betere beer van wordt.

tesla dashcam : bears on the road
picture: https://electrek.co/2019/10/20/tesla-autopilot-stops-bear-cubs-video-dashcam/
Deel -