Waarom het belangrijk is om je hart te volgen, ook in business

18.09.21 17:05 Reactie(s) Door Edo Labrujere

Bij MERLINQ zijn we altijd bezig om buiten de kaders te denken die er voor ons geschetst zijn. Nieuwsgierigheid maakt dat we veel verschillende zaken hebben gedaan en syntheses kunnen doen die niet regelmatig door anderen worden gevonden. Mijn ervaring ligt vooral op het gebied van procesdenken, data-manipulaties, en business intelligence. Maar daarnaast lees ik boeken en denk ik na over psychologie, zelfontplooiing, spiritualiteit. Vorige twee weken heb ik een 10-daagse vipassana retraite gedaan.


Hoewel dit allemaal maar woorden zijn die je iets zeggen of niet, die je interesseren of niet, maakt dat voor deze blog niet zoveel uit. Deze blog gaat over business/werk en het belang van je hart. De inzichten hierover heb ik in die retraite gevonden.


Het volgen van je hart

Voor veel, misschien wel de meeste mensen lijken het twee verschillende dingen. Je hebt je business, je baan, of je studie, wat je doet omdat het moet, omdat je verantwoordelijkheden hebt, en je hebt je hart, die je de ruimte geeft thuis, bij je partner, je vrienden, of je kat, je kunstproject, misschien je (dag)boek. Je deelt je struggles hierin met niemand, vooral omdat wanneer je het deelt niemand heel erg enthousiast lijkt over wat je aan het doen bent, of diegene het wel probeert maar de energie er niet voor heeft of je interesse niet helemaal deelt.

En toch blijf je het doen. Je blijft het doen omdat je er energie uit haalt, omdat het goed voelt, omdat je er rustig van wordt, omdat je weet dat het belangrijk is. Op gegeven moment dient zich een mogelijkheid aan om iets daarvan te laten zien. Je bent bang, maar je doet het wel. Waarschijnlijk wordt het afgewezen en voel je je er slecht over, maar de kritiek die erin zat had een kern van waarheid. Dus wanneer je je weer oppakt, ben je iets beter. Je product is iets beter, je kunst is iets beter, je denken iets helderder.
Wanneer je je echt down voelt, krijg je de kleinste aanmoediging, net genoeg om het weer te proberen. En zo door.

Soms twijfel je of je het niet gewoon op zou moeten geven. Deze ontdekking voelt soms alleen, en het lijkt wel alsof je alleen maar fouten kan maken.

Maar dat is de grap precies. Hij is helemaal van jou. Jouw ontdekkingstocht. Had je het ooit anders gewild?


Het onderscheid tussen werk en thuis bestaat eigenlijk niet. Je bent altijd jezelf, je hebt niet eens een keuze. Je kan doen alsof maar daar betaal je later weer voor. Het is het hart wat je leidt, en niet je hoofd. Daarbij boeit het niet of je je eigen bedrijf opstart of voor de klas staat. Het enige wat er toe doet is dat je je niet verbergt, niet doet alsof, en dat je merkt wanneer je dat wel doet.


Want hoe langer je op dit pad zit, hoe meer vertrouwen je ontwikkelt. Opeens komen contacten, ideeën en kennis, die tijden terug schijnbaar niks opleverden om de hoek en betalen zichzelf uit. Hoe langer je op dit pad zit, hoe meer angst en verlangen zich vermengen tot enthousiasme. Hoe meer trots en schaamte veranderen in een gepaste bescheidenheid. Boosheid en verslagenheid transmuteren tot een krachtige assertiviteit. Hoe meer pijn en liefde zich vermengen tot ontroering en compassie. Hoe meer je de behoefte om te controleren loslaat, en rust vindt.

 

Ik schrijf deze blog in de volle wetenschap dat ik er ongeveer 3 likes op ga krijgen: mijn vader, en mijn twee collegae. Toch kies ik elk woord met liefde, lees ik elke zin 3 keer. En als je daar lang genoeg bij stilstaat, is dat hartverscheurend mooi.


Waarom belangrijk in business?

De transactionele eigenschap van geld en het idee dat je verlangens buiten jezelf liggen resulteren in (soms perverse) machtsstructuren. Deze zijn razendsnel aan het afbrokkelen omdat we niet langer onszelf kunnen verbergen, we geloven niet langer dat ons geluk buiten het moment ligt. We geloven steeds minder dat geld ons gelukkig maakt. We voelen het als een bedrijf niet met het hart geleid wordt.


Innovaties zonder hart worden genegeerd en verdwijnen. Waarom denk je dat zoveel overheidsprojecten falen? Een innovatie kan alleen maar beginnen als stapje uit je comfortzone, en kan alleen maar lukken als je verantwoordelijkheid blijft nemen voor je eigen ontwikkeling.

Als je ooit ideeën nodig hebt, of net dat stukje aanmoediging, weet je me te vinden.


Mail Edo
Deel -